Aineisto-ohjeet.

Lataa PDF-asetukset Adoben ohjelmiin tästä.

Lataa KSML-väriasetukset Adoben ohjelmiin tästä.

Ohjeet sanomalehtituotteille

PDF-tiedosto 1:1 koossa, joka voidaan julkaista sellaisenaan. Kaikki käsittelyä vaativat aineistot ovat valmistettavia.

Sisältää kaikki ilmoitukseen kuuluvat elementit: tekstit, kuvat, grafiikat ja fontit.

Ei marginaaleja, leikkaus- eikä painomerkintöjä

Voidaan muodostaa yleisimmin käytetyillä ammattimaisilla taitto- ja grafiikkaohjelmilla (painovalmis PDF, versio 1.6, Acrobat 7), ei saa sisältää väriprofiileja.

Lataa PDF-asetukset Adoben ohjelmiin tästä.

Fontit: Kaikki fontit pitää sisällyttää (embed) PDF-tiedostoon -> tekstit jätetään konvertoimatta, jotta teksti on tarkkaa myös näköislehdessä. Muut internetin eri lähteistä haetut fontit pitää vektoroida.

Kuvien resoluutio: 200 dpi, viivakuvat 600-1200 dpi

Kokonaisvärimäärä: max. 240 %

Värit CMYK-tilassa ja mustavalkoiset gray-väritilassa.
Väriprofiili: WAN-IFRAnewspaper26v5.

Lataa KSML-väriasetukset Adoben ohjelmiin tästä.

Mustan tekstin on oltava PDF-tiedostossa CMYK-väreissä, K=100% ja CMY=0%. Älä käytä rekisterimustaa

Älä suojaa PDF-tiedostoa salasanoilla, salaus estää tiedoston tulostamisen.

Tiedostomuoto PDF   –   työkalut

Tee ilmoitukset grafiikka- tai taitto-ohjelmilla. Tee PDF-tiedosto esim. Adobe InDesign- tai Illustrator-ohjelmasta suoraan tai Acrobat Distillerin kautta

Älä käytä ilmoituksen valmistamiseen tekstinkäsittely- tai esitysgrafiikan tekemiseen tarkoitettuja ohjelmia kuten esimerkiksi Word- tai PowerPoint-ohjelmia. Käytä kuvankäsittelyohjelmaa vain ilmoituksessa olevien kuvien käsittelyyn.

Voit ladata Adobe Photoshopille väriasetuksen sanomalehtikuvien tekoon täältä. Ota ensin yhteyttä meihin jos sinulla ei ole muuta työkalua ilmoituksen valmistamiseen kuin esim. Photoshop.

Valmistettavaksi aineistoksi katsotaan kaikki muut paitsi sanomalehtikelpoiset, painovalmiit PDF-tiedostot. Myös PDF-tiedostot, johon tulee muutoksia tai korjauksia, on valmistettava aineisto.

Huomioi aineistossa

Ota huomioon sanomalehden mahdolliset pienet kohdistusheitot värien käytössä.

Vältä teksteissä bittikarttamuotoa ja jätä tekstit konvertoimatta, jotta teksti on tarkkaa myös näköislehdessä

Vältä pientä pistekokoa negateksteissä monivärisen pohjan päällä tai monivärisissä teksteissä.

Tekstin minimikoko 12 pt väripohjalla. Suosittelemme lihavoitua tekstityyppiä.

Värit

Älä jätä PDF-tiedostoon spottivärejä. Nämä voivat varsinkin läpinäkyvyysefektien kanssa aiheuttaa grafiikka-elementtien toistumisen painossa ei-toivotulla tavalla.

Tarkista elementtien osalta, että overprint- eli päällepainatusasetukset ovat oikein. Mikäli overprint-asetus on päällä, esim. valkoiset elementit häviävät lopullisessa tulostuksessa

Voit tarkistaa värit PDF-tiedostosta Adobe Acrobatin Output Preview -työkalulla.

Varmista, että RGB-työnkulussa värit vastaavat haluttua lopputulosta CMYK -väriprofiilia simuloitaessa

Varmista, että musta teksti on PDF-tiedostossa CMYK-väreissä, K = 100 % ja CMY = 0 %

Käytä sanomalehtilmoituksessa mahdollisimman puhtaita värejä. Max 2 osaväriä, sekä tarvittaessa mustaa. Kolmas värillinen väri tuo mukanansa likaavan komponentin, jonka takia on parempi käyttää mustaa ja sitä kautta neutraalia harmaata lisäämään värin syvyyttä.

Mitä eroa on CMYK- ja RGB-väreillä?

Painamisessa ja painoaineiston tekemisessä käytetään CMYK-värejä. CMYK- eli prosessivärit sekoitetaan käyttämällä neljää painoväriä: syaania, magentaa, keltaista ja mustaa. Kaikki neliväripainatuksessa käytettävät värit sekoitetaan näistä väreistä. RGB-värejä käytetään sähköisissä medioissa. RGB-väri taas syntyy määrittämällä RGB-arvot eli punaisen (red), vihreän (green) ja sinisen (blue) värin määrä.

Kuvat

Sanomalehti-ilmoituksissa käytetään CMYK kuvia. Varsinkin sanomalehtikuvissa kannattaa usein keventää tummaa värialuetta. Sanomalehdessä kuvien keskisävyjen pisteenkasvu on noin 26 %, joten keskisävyjä on syytä keventää huomattavasti varsinkin mustan värin osalta.

Painossa kaikki sävy- ja kuvamateriaali rasteroidaan. Rasteripisteiden linjatiheys on 40 linjaa/cm. Kuvapisteiden lukumäärän tulisi olla vähintään kaksinkertainen linjatiheyteen verrattuna, jolloin kuvan suositeltava resoluutio on 200 dpi.

Resoluutio tarkoittaa kuvan tarkkuutta painotyössä. Lyhenne dpi tulee sanoista dot per inch (pistettä tuumalla). Mitä suurempi resoluutio (mitä useampi piste tuumalla), sen tarkempi kuvasta painettaessa tulee.

Jos taas resoluutio on liian alhainen, kuvasta tulee rakeinen. Esimerkiksi netissä oleva näyttökuva ei ole painokelpoinen. Nettikuvien resoluutio on 72 dpi.

Teksti

Vältä nega-tekstiä usealla osavärillä painetun pohjan tai värikuvan päällä. Sijoita nega-teksti yksiväriselle pohjalle.

Suositeltava minimi pistekoko on 10 pistettä. Pyri tekemään leipäteksti pelkällä mustalla.

Jos teksti on värillinen, käytä minimi pistekokoa 12 pistettä ja käytä max 2 värillistä (CMY) osaväriä. Valmista tekstit taitto-ohjelmassa, ei kuvankäsittelyohjelmassa.

Sanomalehtiprosessissa pieni kohdistusheitto on mahdollinen, jolloin useilla väreillä tehdystä tekstistä häviää helposti luettavuus. Tämä ongelma esiintyy etenkin silloin, jos ilmoitus on tehty kuvankäsittelyohjelmalla.